openwater

Sådan kommer du i gang med havsvømning

Hvis du ikke længere vil lade dig begrænse af svømmehallens 25 eller 50 meter, så er det måske på tide at prøve kræfter med havsvømning. Her kan du springe i vandet og svømme, til du når England – eller du kan tage en lidt kortere tur i danske vande.

Havsvømning kræver selvfølgelig nogle foranstaltninger, og det er vigtigt at være sikker, så man svømmer i åbent vand. Her kan du læse mere om, hvordan du kommer godt i gang med havsvømning.

Kom sikkert i gang

Havsvømning kan give et sus i maven. Du kan fortsætte ud i det uendelige, men det er vigtigt, at du kommer sikkert frem mellem bølgerne.

Du skal huske på, at havvand ikke er opvarmet som i bassiner. Det kan give et dejligt sus, men hvis du er helt ny til havsvømning, og du drager ud i løbet af foråret eller efteråret, bør du tage ud iført en god, varm våddragt. Hvis vandet er koldere end 13 grader, bør du som amatør ikke tage ud og svømme. Som nybegynder bør du ikke svømme om vinteren.

Sigtbarheden i åbent vand er desuden noget ringere end i svømmehallen. Når du svømmer i åbent vand, skal du altid sørge for, at du er synlig. Du kan komme til at møde andre mennesker, enten fiskere, dykkere eller andet, og derfor bør du altid have en svømmebøje med. De er lette og synlige, og hvis du skulle komme i problemer, bliver du lettere at spotte.

Det rigtige udstyr

Som du bliver bedre og bedre, får du måske mindre og mindre brug for udstyr – men i starten er det essentielt.

Du bør som minimum have en svømmebøje, som nævnt ovenfor, og en svømmevåddragt. Du bør også anskaffe dig en neoprenhætte og svømmesokker, og så er der en række småting, du bør anskaffe dig, før du springer i vandet.

Det er fristende at holde sig til neutrale, seje farver, når man køber udstyr. Men glem alt om macho-attituden. I Danmark er det åbne vand ofte sikkert, men der er altid uforudsigelige varianter som understrøm og bølger, du skal forholde dig til. Du skal kunne ses, så jo klarere, farven er, desto bedre. Sort drukner i det mørke vand, så gå efter pink, orange eller lignende farver.

Hold dig sikker frem for moderigtig!

Husk formen

Hvis du ikke har svømmet i årevis, så er det måske ikke havsvømning, du skal starte med. En god form er den bedste start, når du springer i koldt vand. Det hjælper din krop med at bearbejde det, og du skal arbejde en smule mindre for at holde dig i gang.

Det er altid en god idé at starte havsvømning i klubber, der kan hjælpe dig i gang. Sideløbende er anden træning et godt supplement. Dét kan enten være løb, bassinsvømning eller en anden form for motion, der kan hjælpe dig med at komme i bedre form.

Havsvømning er både utrolig sjovt og en smule vanedannende. Når du husker formen, skal du nok komme godt fra start!

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *