Snowboard eller ski? Find det optimale udstyr til skituren

Skiferie er ferie for alle. Der findes ikke nogen bedre måde at være sammen på. Skal I på familieferie? På kærestetur? På drengetur? De norske fjelde er noget af det smukkeste, der findes, og her vil I få nogle af jeres livs bedste oplevelser. Lige meget, om du er nybegynder eller garvet skiløber, findes den rette skidestination til dig. 

Hvilken slags ski passer bedst til dig?

Norge har noget af den bedste sne, du kan finde, og der er mange måder du kan begå dig i det norske vinterlandskab på. Er du til fart over feltet eller fantastiske naturoplevelser, hvor du kommer helt ud, hvor elgen gik få timer forinden? Måske er du til begge dele, og der er rig mulighed for nå at afprøve flere varianter af norsk vintersport på én og samme ferie.

Alpint skiløb

Den mest populære disciplin er alpinski. Det er den du kender fra skicenterets præparerede løjper, og som kræver et liftkort for at blive transporteret op ad fjeldet. Disciplinen er kendetegnet ved den tunge, fikserede støvle, som hjælper dig styre sikkert ned over bakkerne i høj fart. Det er denne slags ski, du skal gå efter hvis du er til hurtigløb, slalomløb og off-piste. Det er også den slags ski du helt automatisk vil få udleveret i skiudlejningen. Det er som sagt den mest populære blandt danskere.

Snowboard

Snowboarding er mindst lige så populært som alpinski, og om man er til det ene frem for det andet, kan blive til lidt af en religionssag for nogle. Mange vælger at starte direkte ud med snowboardet, andre starter på ski – igen er det en smagssag. Mange skisportsteder i Norge har åbnet snowboardparker som en del af deres alpinanlæg med pipes og rails. Er du hard-core snowboarder, er Norge lige sagen.

Langrend

Langrend er mange nordmænds favorit, og langrendsski er de første ski langt de fleste i Norge får på fødderne. En variant af langrendsskien kaldes også for turski, fordi de bruges til at tage på tur på fjeldet eller i skoven. Skiene er meget lange og smalle, og sidder kun fast på spidsen af din støvle, som også er mindre og lettere, end hvad mange er vant til fra alpint skiløb. Stort set alle skisportssteder har et tilhørende langrendslandskab, og flere steder kan du finde flere hundrede kilometer præparerede langrendsspor.

Andre aktiviteter

Ikke alle er lige vilde med at stå på ski. Det er ikke nogen grund til at snyde sig selv for en uges hygge i Norges smukke vinterlandskab. Flere skisportssteder har deciderede kælkeløjper, og mange steder er der også mulighed for at løbe på skøjter.

Vil du gerne ind og have varmen efter en lang dag i sneen, er der ofte også adgang til spa, svømmehal og wellness på de større destinationer.

Hvordan vil I bo?

Der er mange måder at indlogere sig på, når man er på skiferie i Norge. Mange vælger den idylliske Norske bjælkehytte med brændeovn og gamle træski på væggen. Norge har et fantastisk udvalg af udlejningshytter, som blandt andet giver mulighed for at bo lige ved siden af løjpen til det ultimative ski in/ski out.

Et mere økonomisk alternativ til hytten er at leje en lejlighed. Ligesom hytterne er mange af lejlighederne privatejede, hvorfor de udstråler den samme skandinaviske hygge. Er du mere til luksus og servicering efter en lang dag i vinterkulden, er indlogering på hotel også et yderst populært valg blandt danske skigæster. Her er der sørget for alle dine måltider, da du til morgenmad ofte har mulighed for at smøre en lækker madpakke til dagen.

Børnevenlige Norge

Norge er en af Europas mest børnevenlige skidestinationer. Dagligt afholdes der skiskole specielt for de mindste med dygtige skiinstruktører, der lærer børnene basale færdigheder i børnehøjde. Her er det ikke unormalt at høre udtryk som, “lav pizzaen”, hvilket oversat til almindeligt skiløb, vil sige at plove – altså den første bremsemetode man lærer som skiløber. Alt dette foregår på børnebakken, hvor børnene lærer at navigere rundt om polstrede versioner af skovens dyr.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *